7 februari 2016





Under väntan på att min nya bok "Älvfåran" släpps, får ni ett smakprov.....



ÄLVFÅRAN
av Inga-Maj Lundström

Med bestämda steg gick han mot porten, öppnade den och gick in. Fortsatte längs med korridoren och letade efter datasalen. Han hade anmält sig till en cirkel i släktforskning vid studieförbundet ABF. Nu äntligen skulle han forska på sin egen historia. Han hade under flera år levt i ovisshet och efter att ha fått barn och barnbarn kändes det angeläget att få reda på sitt eget ursprung. Han ville berätta för dem om livet i Norrbotten.
   Cirkelledaren informerade deltagarna om hur släktforskningsprogrammet fungerade. Sedan var det bara att sätta igång.

Norrbotten - Älvsbyn - Laduberg. Där letade han i födelse, vigsel och dödsboken. I folkräkning och röstlängder, allt eftersom skrev han in namnen i ett dokument.
Först sökte han efter sin mamma, precis som cirkelledaren hade sagt. Då fick han direkt veta vem som var hennes föräldrar. Sedan sökte han på sin pappa och fick även där veta vilka som var hans farföräldrar.
Alla uppgifter noterades i ett släktträd, medan han arbetade med forskningen så väcktes hans nyfikenhet, hur levde man som nybyggare i Laduberg i början på 1800 talet? Hur klarade man av att föda, och fostra stora barnkullar? Han kunde se att det ofta bara var ett år mellan barnafödandet och att hans farmor hade fött 10 barn. I dödsboken noterades alla som hade dött och där kunde han även läsa om olyckor som hade drabbat familjerna, både barn och vuxna.
   Barn som föddes utom äktenskap noterades noga som ”uä” de var och förblev oäktingar, även fast kvinnan mycket väl visste vem som var fadern till hennes barn, hade hon ingen talan utan prästen skrev ”fader okänd”.
   När han hade fyllt i alla rutor så var han nöjd, nu var det bara att sätta igång, han satte sig vid datorn och lät fantasin flöda.

Inga kommentarer: