5 maj 2009

Man måste ta sitt Miljöansvar..


”Det är någon som har lagt skräp i vår brevlåda” sade gubben och såg frågande ut.
”Varför lägger man skräp i sin grannes brevlåda?
Papper och plast som har virvlat omkring och förts iväg med vinden. Skräp som ingen egentligen vet varifrån det kommer, papper och plast som har dansat tillsammans i flera kilometer.
Jag tittade på skräpet som Gubben höll i handen.
”Så sjukt” sade jag ”Varför stoppar man inte skräpet i sin egen soptunna så är man av med det direkt. ”Vem av grannarna kan ha gjort det här”

Bor man på en ö, så blåser det ganska mycket ibland. Man får räkna med, då man börjar med sitt vårarbete, att det finns mycket skräp som vinden har fört med sig och som har landat i ett trädgårdshörn.
Att plocka upp skräpet och lägga det i soptunnan är en naturlig sak för de flesta villaägare. Men idag på morgonen så har någon brutit från den regeln och vandrat över till vår brevlåda.
”Vilket tilltag” sade gubben och gick bort mot våra soptunnor och lyfte på locket, och slängde skräpet i en av tunnorna. ”Det får hamna i ”brännbart” sade han.

Kanske var det en mycket ekonomisk granne som ansåg sig inte ha råd med att kosta på sophämtning av ”skräpet” utan tyckte att vi som goda grannar skulle dela på bördan. Kanske hade han inspirerats av brevbäraren och tidigt på morgonen tagit sin sopsäck och vandrat gatan fram och delat ut lite skräp till oss alla på gatan.
Kanske var det här bara ett sätt att ge alla ett miljöansvar för sådant som virvlade runt i luften.

”Undrar varifrån skräpet kommer” sade jag ”För någonstans så har man ju slarvat så att skräpet fick sin frihet och virvla med i vinden”

Likaså är det om man vandrar längst med stranden, det är ganska spännande att se vilket skräp som har fallit överbord på ett lastfartyg när det passerade Gotland. Plastflaskor som guppar på vågorna med en rysk text på eller en trasig sko som har sett sina bästa dagar.

Sopor på en ö kan bli ett stort problem, numera så måste vi betala 2 kronor kilot för det som läggs i tunnorna. Nu tror jag inte att skräpet som fanns i vår brevlåda kommer att ruinera oss. Vi får se när sopbilen kommer och väger in tunnan.
”Vi får väl ligga lite lågt nu ett tag” sade jag till gubben ”För räkningen blir väl saftig nu efter det att vi har tagit vårt miljöansvar".

Inga kommentarer: