3 maj 2009

Ett drama i Ekens krona


”Nu sitter det en dödspilot på räcket igen” Gubben såg lite fundersam ut ”Jag förstår inte varför Grönsiskorna och Grönfinkarna så lätt flyger in i fönstret. Nu är det 4 stycken på bara några dagar som har fått satt livet till”

Ja vad är det som händer ute på gården, vi kan höra hur de små fåglarna krockar med fönsterrutan och oftast så blir de svårt skadade och dör efter några dagar.
”Vi får flytta ut frö automaterna till eken, så de inte behöver komma så nära huset” sade jag.

Högt uppe i Björken satt de små fåglarna och tittade på oss när vi hängde upp frö automaterna i Ekens stora krona.

”Nu så får vi se om det blir bättre, inga småfåglar som störtdyker in i vårat sovrumsfönster mera, utan nu kan de flyga fritt”.
Efter en stund så vågade fåglarna ner till eken och snabbt fylldes fågelborden med hungriga Grönsiskor och Grönfinkar. Hela marken var full av fåglar som plockade upp de frön som vi hade spillt när vi fyllde på frö i automaterna.

Plötsligt så kom det en Sparvhök flygande, det gick så snabbt, ”som en blixt från klar himmel” kom den, höken störtade in i eken, småfåglarna flög åt alla håll. Sparvhöken satte sig mitt i eken och såg sig omkring.
Den här gången missade han sitt byte. Han satt kvar en liten stund och spanade bort mot buskaget där småfåglarna hade tagit sin tillflykt. Efter en stund så flög Sparvhöken iväg in mot skogen.

Vilket drama, mitt i all idyll, allt eftersom vågade sig småfåglarna fram igen för att återuppta sin måltid.

Vilken tur att vi flyttade ut all mat till eken, för nu så var det då ingen fågel som störtdök in i vårat fönster. Nu förstod vi att det var den hungrige höken som hade skrämt vettet ur våra vänner, för naturligtvis så var det lockande för den att försöka fånga en liten grönsiska som satt och åt solrosfrön i en frö automat.

”Vilken tur att vi har pension och är lediga hela dagarna” sade jag till gubben ”för nu har man verkligen tid att studera naturen, se vad som händer, det är inte varje dag man får se en Sparvhök som anfaller småfåglar som sitter och kalasar på Solrosfrön”.

”Det är ju lite onödigt att det kommer en Sparvhök hit och tar våra fåglar nu när vi har matat dem hela vintern” sade gubben
Jag svarade inte, för nog hade det varit gott för höken med ett skrovmål, en fet liten Grönsiska fullproppad med nötter och solrosfrön. För även en Sparvhök måste ju leva. Men gubben han värnar verkligen om sina små vänner.

Inga kommentarer: