8 maj 2009

"Undrar om små fåglarna går på det...?"


”Du får sätta upp en siluett på en Sparvhök i fönstret” sade vår svärdotter som kan allt om fåglar. ”Då blir de rädda för fönstret och flyger inte in i det”

Det var bara att ta fram penna och papper och på bästa konstnärliga sätt, skissa en Sparvhök i attack. En Sparvhök som skall skrämma våra Grönsiskor som inte begriper att man inte kan flyga igenom ett glasfönster.

”Det blev väl inte så tokigt” sade jag och visade stolt upp min teckning.
”Det ser mera ut som spöket Laban” sade gubben.
”Jag tror inte att Grönsiskorna vet riktigt hur en Sparvhök ser ut, för de flyr säkert så fort de se en skugga som kommer farande i blixtens hastighet” sade jag och tog en bit tape och klistrade teckningen på fönstret.

Efter att ha konsulterat vår svärdotter i Uppsala så gjorde vi vad vi kunde för fåglarna inte skulle fara illa genom att flyga in i våra fönster, för vi lär ha fåglarna stationerade här hela sommaren.
”Det är inte alla fåglar som får ungar” sade hon. Precis vad vi misstänkte när vi såg hur de satt på rad och tjattrade med varandra.
”Så det är ett gäng ungkarlar som vi har här hos oss då” tänkte jag ”Småfåglar som är singlar”
Precis som bland oss människor så blir det allt svårare att finna sin livspartner och man förblir ”en sökare” hela livet.

Nu har vi absolut inget emot att ha en hel liten koloni med singelfåglar ute i vår ek, det är bara trevligt att sitta och lyssna på fågelsången, men nog förväntar vi oss att det skall bli lite fågelungar ändå.
Hunden har ju fått utstå päls vård vid flera tillfällen för att småfåglarna skall få bomaterial och ungarna få det varmt och skönt där de ligger och väntar på sin mat.

”Nu behöver ungarna annan föda, de kan inte äta hampa och solrosfrön” säger vår svärdotter
”det som gäller nu är maskros frön och insekter”

”Vilken tur då att vi inte har kastat ut bekämpningsmedel på vår gräsmatta utan låtit maskrosorna blomma. Nu kommer det att finnas massor av frön, som flyger iväg med vinden, så att fågelungarna får sin föda” sade gubben. Det var inte utan att han såg mycket nöjd ut för visst hade vi haft våra diskussioner om hur en gräsmatta skall se ut.

Inga kommentarer: