28 juni 2008

Sopsortering



”Kan du säga mig var soptunnorna finns?” Framför mig stod en ungt par, med en barnvagn. Mannen höll en soppåse i handen.
”Vi är här på semester och vi ser inga soptunnor, där vi kan lägga våra sopor. Det blir ju en hel del nu när vi har en baby”
Jag tittade mig omkring, där det tidigare hade funnits sopkärl som turisterna hade kunnat lägga sina sopor, fanns det nu inga de var borttagna.
”Nej, jag vet faktiskt inte, vi har ju fått en ny sophantering här på ön, vi måste alla betala kilopris för lämnade sopor, och det måste ju gälla turisterna också” svarade jag.

När jag bläddrade i morgontidningen fick jag syn på ett reportage som handlade om sopsorteringen på Gotland.
”Om vi ställer ut soptunnor till allmänheten så kan ju befolkningen låta bli att beställa sophanterings avtal med oss och slänger istället sina sopor där”.
Så smart!
Visst är det så, vi kommer alla att smyga ut tidigt på morgonen och slänga våra sopor i allmänna kärl.


”Två kronor kilot får vi betala” säger jag till turisten där han står med sin soppåse i handen.

Sopsorteringschefen beskriver ett stort sopsorterings problem på Gotland ”Men turisterna kommer soporna” säger han i artikeln.
"Vi vill ju att alla. Även sommarstugeägarna skall ha tecknat avtal med oss."


Vad förväntar man sig egentligen, att alla turister tar med sig sina sopor hem när de återvänder efter sin semester.

”Ja du, säger jag till den unge mannen ”Ni får ta in på en campingplats inatt så får ni slänga soporna där”
Tydligen så har politikerna inte tänkt på ”fricamparna” de som slår upp sitt tält över natten, de som inte vill trängas på en campingplats.

”Kanske kan man slänga soppåsen i någon privat soptunna? Mannen är nu smått desperat där han står med sin soppåse i handen.
”Nej, det går inte för de flesta som abonnerat på sophämtning har satt lås på sina soptunnor. För Gotlänningen vill inte betala för turisternas sopor.

”Vad väger din soppåse?” frågade jag.
Han vägde den med handen ”Tja, några kilo väger den nog”
”OK, ge mig en femma så tar jag hand om dina sopor”.
Bytt, bytt kommer aldrig igen, jag tog hans soppåse och önskade dem trevlig semester.

Kanske en ny nisch, för mig som pensionär ” tänkte jag då jag slängde ner turistens sopor i mitt sopkärl. För enligt sopsorteringschefen så kommer inga sopbehållare att ställas ut.

”Nog är det sanslöst”

Inga kommentarer: