14 april 2009

Vår i luften...


20090414
Högt upp i Ekens krona sitter två Turkduvor och kuttrar, de har hittat till vår trädgård där gubben så flitigt har lagt ut mat till fåglarna under hela vintern. Hans idoga arbete har resulterat i att vi nu har fått långväga besökare till vår trädgård. Det är inte bara det såta duvparet som har hittat hit utan det finns flera nytillkomna besökare som frossar på det som gubben har lagt ut i ”matstationen”.
Nog undrar man var de har varit under vintern, för nu märks det allt att flyttfåglarna har återvänt till Gotland och väntar bara på att få sätta igång med att bygga sina bon.
”Jag kan se 17 olika arter” säger vår kära svärdotter. Det är Turkduva, Ringduva och Stenknäck. Pilfink, Rödhake och Koltrast. En stor Fasan vågade sig in på tomten och frossade i fröna som Talgoxarna hade sprättat ut på marken.
”Grönsiska och Grönfink, hur skall man nu kunna skilja på dem? ” frågar jag svärdottern, som även har tänkt på det och lämnar kvar en fågelbok åt oss som vi kan studera.
Bofinken sprätter runt, lite tufft, och låter sig väl smaka av hampa frön, medan Gråsparvarna anländer i flock för att imponera på nykomlingarna.
Våren är här och vi har haft besök av våra barnbarn och deras föräldrar. Nog var vi lite nervösa för hur mötet mellan vår bortskämda hund och de små barnen, skulle bli.
En Schäferhund på 42 kilo tillsammans med barnbarn på 6 och 8 kilo. Ganska snabbt förstod hon att de båda barnen hade ”ledarestatus” det såg vi direkt då Albin tillsammans med sin mamma, dresserade hunden ute på gården. Med fickorna fulla av godis så kunde de få hunden att utföra de flesta konster. Sitta kvar och komma på inkallning, ligga och sitta, vid sidan. Albin jublade och klappade i händerna, där han satt i en bärsele på magen på sin mamma.

Lugnet har lagt sig igen, hunden tassar runt i huset och letar efter de små spännande barnen, som luktade så gott. Nu har de återvänt till Uppsala och vi får allt vänta några veckor tills vi kan återförenas.
”Vi får hämta ut husbilen idag” säger gubben.
Med kikare och fågelbok, kan vi nu studera hur det går för våra småfåglar. Likaså vill vi ju vara nära våra små barnbarn så att vi även kan se när de tar sina första stapplande steg för nu går allt så snabbt.

Inga kommentarer: