23 juni 2009

"Titelsjuka..."


Nu planeras det återigen för en stor Upplevelsemässa här i Visby. Det är utställare,( ja, så kallar de sig,) från hela landet som anammat mässan och passar på att samtidigt ha en skön, förhoppningsvis, betald semester på vår vackra ö.
”Det var värst så populärt det verkar att ”ställa ut sig” tänkte jag då jag surfade runt på hemsidan som basunade ut den kommande mässan.
Det som slog mig var att alla utställare ståtade med så fina titlar.
Vad har hänt med New Age rörelsen egentligen, när den kom till Sverige på 60 talet var det en underbar rörelse som manade till att vakna upp och älska varandra.

Men nu så ser det mera ut som en samling experter som till höga priser erbjuder besökaren sina tjänster. Jag surfar vidare och läser på alla titlar, många är Terapeuter på olika områden.
Det finns gott om Certifierad Reiki I, II/ Intuitiv och Distans Healer.
Det finns Certifierade medium som bjuder in till storseanser.
Sveriges Tarot drottning kommer också att finns på plats.
Jag får en känsla av att det inte längre handlar om New Age utan att det mera liknar en sekt, där man har sina ”profeter” och undersåtar.
Varför måste man hela tiden frottera sig med olika titlar och certifikat, som egentligen inte har någon som helst betydelse. Ett certifikat säger bara att du har gått en utbildning på några dagar, inte om du är godkänd eller underkänd, duktig eller värdelös.
Jag vet vad en leg. Arbetsterapeut är, det blir man efter flera års högskolestudier, likaså en Psykoterapeut. Men vad är en Healingterapeut eller Relationsterapeut.

Som pensionär har man inget behov av titlar utan man tar dagen som den kommer. Precis som alla andra så skulle vi fira midsommar. Det är ju Sveriges National dag, sägs det.
Till och med hunden kände på sig att det var något alldeles extra då hon hoppade in i husbilen för att åka iväg till en lämplig campingplats där vi kunde ställa upp vår husbil.
Hon satt och spanade ut genom fönstret och skällde till lite när hon såg en hund.

Bor man på Gotland så blir man lite allergisk mot den stora pampiga campingen så den åker vi gärna förbi. Till slut hittade vi en camping där det var glest mellan ”vagnarna” med en egen liten vrå där vi kunde installera oss.
Sveriges nationaldag firades i stillhet, med en god sillmacka.

Inga kommentarer: