25 oktober 2009

En smällfet Gråsparv…


Ute på vår altan hänger det en nyinköpt fågelfrös automat. Den blänker där den hänger, med sitt koppartak, en mycket fiffig anordning, för runt omkring automaten finns det pinnar som småfåglarna kan sitta på.
Talgoxarna har varit trogna hela sommaren, från att de satt på räcket som små dunbollar och bara väntade på att få mat från sina föräldrar, tills att de själva kunde söka efter mat. Därute i vårt busgage har de suttit och haft det mysigt. Nu när det börjar bli kallt uppehåller de sig hela dagen med att slåss om en plats vid automaten.

Så kom en dag en liten skygg Rödhake, den stod plötsligt där på altangolvet och kikade upp mot Talgoxarna som slogs med varandra för att få den bästa platsen.
-Undrar om det är samma Rödhake som var här i vintras. Kanske är han bara här för att kolla läget innan han drar söderut där det finns gott om insekter.

En stor fet Gråsparv kom flygande som ett litet klot, den var rejält rund om magen och stöddig till tusen. De tuffa Talgoxarna vek åt sidan när Gråsparven landade på automaten. Där satt den sedan en lång stund och åt av fröna.
-Undrar vad de har hållit hus hela sommaren. Tänkte jag då jag såg att den feta Gråsparven hade ett helt harem med sig. Överallt i busgaget så kvittrade det och allt eftersom så vågade de andra sparvarna sig fram till matbordet.
Efter en stund så kunde vi se att alla småfåglar samsades fint runt automaten och att även de små Blåmesarna hade vågat sig dit.

En Skata tar för sig av hundens ratade märgben, den sticker in hela huvudet i benet för att få tag i det som finns längst in, det som hunden hade lämnat.
Nog är det trevligt med lite liv ute i trädgården.

Har man fåglar så har man även Skogsmöss. Nu har en kamp påbörjats där jag gillrar fällor som de små söta, men icke önskvärda mössen hamnar i. Det är ett ögonblicks verk så ligger de döda i fällan som med ett säkert sätt har klämt till dem över nacken.
När vi skulle bygga ut vår Friggebo så upptäckte vi en hel Musstad, där hade de byggt sina bon i väggarna och fött upp sina ungar i behaglig isolering. Allt fick rivas och nu har vi garderat oss med ett helt annat väggmaterial som mössen inte kommer att gilla. För nog kan mössen finna sina bon ute i skogen, de behöver verkligen inte våldgästa i vårt hus eller bosätta sig i vår Friggebo.

En stor säck med fågelfrön och en hink med Talgbollar har nu införskaffats. Nu kan vi ta fram kikaren och Fågelboken för att roa oss med att studera våra vintergästande småfåglar.

1 kommentar:

Karin sa...

Låter som jag får ta med en musbok när vi kommer nästa gång :).