24 november 2009

Problem med Uppkopplingen........



När man är pensionär så bokar man helst in bara en sak per dag. ”Det får allt räcka” tänker jag för det är så mycket annat som man vill göra. Idag så har jag bokat in två besök.
”Lika bra att ta det på en gång” tänkte jag då kallelserna kom och det visade sig att jag skulle till både Ögonspecialisten och Vårdcentralen på samma dag.

Bakom luckan satt en kanslist framför sin dator. ”Det är något fel här, sade hon utan att titta upp på mig. Hon stirrade in i dataskärmen.
”Jag kommer inte in på datorn, så då vet jag inte vad jag skall göra” sade hon.
”Jag skall bara kolla mitt EKG och ta några blodprov, jag har en remiss med mig”

En Sjuksköterska visade sig i dörren ”Det är hela serven som har lagt av, ingen i hela kommunen kan logga in på sina datorer, inte ens IT Teknikerna”.

Kanslisten såg desperat ut ”Ja, då får du väl gå in utan att jag registrerar dig”
.
”Nu har du väl varit med om det här flera gånger” sade sjuksköterskan då hon visade in mig till behandlingsrummet där EKG apparaten stod. Hon klistrade på mig alla knappar och startade maskinen. ”Ligg nu bara där och ta det lugnt” sade hon och lyssnade på apparaten som spottade fram mina data.
”Det här ser ju fint ut” sade hon
Skönt tänkte jag då jag gick ut från vårdcentralen.

På eftermiddagen var det åter dags att besöka Ögonspecialisten.
”Du kan väl gå den sista biten” sade gubben som inte var så pigg på att köra in i den trånga gränden i Visby, där Ögonmottagningen låg.

En kvinna 75+ tog emot mig, hennes man som även han är i samma ålder, tassade omkring i filttofflor och pysslade med olika verktyg.
”Ursäkta mig” sade han och log emot mig. ”Jag skall inte störa” han gick bort mot dörren.

”Dina ögonbottnar ser så fina ut och den gula fläcken är det inget fel på. Nu skall jag kolla trycket i dina ögon. Hon förde en apparat mot det ena ögat. ”Helt perfekt” sade hon och gjorde likadant på det andra ögat.
Noggrant så skrev hon ner mätvärdena i en journal.

”Du har inga problem med datoruppkopplingen” sade jag med ett leende.
”Nej, du, här kommer ingen dator in. Jag vill inte sitta och titta in i en skärm utan jag vill se på dig och tala med dig”
”Så klokt” sade jag. För då har man verkligen kontroll på allt som händer.

”Tar du kort?” frågade jag då jag skulle betala. Man vet ju aldrig, det kanske är likadant där att min kära Ögonspecialist inte vill ha med sådana moderna saker att göra.

”Ja, där går gränsen, jag tycker att det är så skönt att inte behöva hantera pengar”

”Skall jag kontrollera dig om ett år igen?” frågade hon och gjorde några nya anteckningar i min journal.
”Visst det vill jag gärna”
För nog är jag lyckligt lottad som får höra till Dr. Amérs lilla patient krets.

Inga kommentarer: